VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

052b407a-60b2-4ec0-a4be-3b76c0135c22

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Deel jouw groene innovatie

do 15 feb 2024

​Koninklijke VHG is nauw betrokken bij het programma 'Werklandschappen van de Toekomst' waarin we met andere partners werken aan groene, gezonde, energie-efficiënte en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Een belangrijk onderdeel van het programma is een innovatiedatabase, een website met inspirerende praktijkvoorbeelden van groene innovaties. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

De ruim 3.400 bedrijventerreinen in Nederland vormen een belangrijk deel van het bebouwde oppervlak. Ze passen echter steeds minder bij deze tijd, slechts 1% heeft een groenblauwe invulling. Er is een nieuw perspectief nodig met het oog op klimaatadaptatie, biodiversiteitsherstel, energietransitie, het nieuwe werken, wonen en circulariteit. Het programma 'Werklandschappen van de Toekomst' biedt dit perspectief. Het sluit nauw aan bij onze strategische speerpunten.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

De Innovatiedatabase is een sterke basis voor de beweging die Werklandschappen van de Toekomst wil inzetten. Want groene innovaties zijn van groot belang voor een succesvolle transformatie van bedrijventerreinen. Veel innovaties zijn echter nog niet breed bekend of toegepast. Daarom werken we aan een innovatiedatabase met inspirerende integrale praktijkvoorbeelden op alle thema's van het programma: gezondheid/werkplezier, biodiversiteit, energie, circulariteit en nieuwe samenwerkingsvormen.

Werkende groene oplossingen

“De Innovatiedatabase wordt een inspiratiebron en ambitieniveau. Bedrijven(terreinen) en hun stakeholders vinden hier concrete, in de praktijk werkende integrale groene oplossingen", zegt kartrekker van dit project Kim van der Leest. “Positieve resultaten en geleerde lessen van anderen helpen enorm om mensen te enthousiasmeren om aan te haken en draagvlak te creëren." Kim van der Leest is de auteur van de handleidingen De Levende Tuin, Het Levende Gebouw en De Levende Openbare Ruimte van VHG.

Voeg jouw innovatie toe

Benieuwd naar de Innovatiedatabase? Neem alvast een kijkje op de website. Deze database is steeds in ontwikkeling en gaat in maart live. We zijn natuurlijk benieuwd of er vanuit de groenprofessionals nog mooie voorbeelden zijn (bestaand of in ontwikkeling) die toegevoegd kunnen worden. Dus als je goede voorbeelden hebt, geef ze door!

Meer weten over het programma? Kijk op Werklandschappen voor de Toekomst.

​Foto: Mall of the Netherlands Leidschendam | Koniklijke Ginkel Groep​​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief